Internationale Dag van de Slaap: 9 tips voor een betere nachtrust

Wist u dat er een Internationale Dag van de Slaap bestaat? Sinds 2008 vindt deze dag jaarlijks plaats op de laatste vrijdag voordat de lente begint. Vrijdag 16 maart is het weer zover. 

Slapen, we worden er steeds slechter in. Zowel de duur als de kwaliteit van onze slaap gaat steeds verder achteruit. De toegenomen neiging om tot 's avonds laat permanent alert te blijven doet onze slaap geen goed. Mobiele telefoons zorgen voor impulsen die maken dat ons brein steeds geactiveerd blijft. Daarnaast besteden we in de avonduren steeds meer tijd aan televisie, sport en hobby’s. Ook kunnen stress, problemen en een verkeerde consumptie van koffie en alcohol onze slaap negatief beïnvloeden.
 

Waarom slapen belangrijk is

Goed slapen is van groot belang voor ons lichaam. Een goede nachtrust helpt om informatie goed op te slaan in ons geheugen. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor een goede stofwisseling. Hoeveel slaap we nodig hebben varieert van persoon tot persoon. Jongeren hebben meer slaap nodig dan ouderen. Gemiddeld gezien hebben volwassenen tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig.
 

Tips om beter te slapen

Hoe zorgt u voor een goede nachtrust? De Gezondheidsstudio zet negen tips voor een betere nachtrust voor u op een rij:

  1. Regelmaat is belangrijk. Ga rond dezelfde tijd naar bed en sta elke dag rond dezelfde tijd op.
  2. Probeer overdag  geen siësta te houden, zodat u de hele nacht kunt doorslapen.
  3. Kunt u na 30 minuten de slaap nog niet vatten? Blijf rustig in bed liggen. Ga er niet uit om activiteiten te doen waarvan u verwacht dat u moe wordt. 
  4. Sport voldoende overdag, maar niet in de uren vlak voordat u gaat slapen.
  5.  Zorg voor een rustige en koele slaapkamer en gebruik het bed alleen om in te slapen en te vrijen.
  6. Vermijd de uren voor het slapen gaan sigaretten/nicotine, uitgebreide maaltijden, alcohol, energiedrankjes en cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola.
  7. Zorg een half uur voordat u naar bed gaat voor ontspanning. Dus geen spannende film of opwindend praatprogramma, maar lees een boek, luister wat rustige muziek of neem een warm bad.
  8. Beperk licht, geluid en te hoge of te lage temperaturen in de slaapkamer, zorg voor goede ventilatie.
  9. Vermijd slaapmiddelen. Gebruik ze zeker niet meer dan 2 keer per week en niet langer dan 3 weken. Drink geen alcohol in combinatie met slaapmiddelen.

We zijn benieuwd of deze tips u helpen om beter te slapen. 

Delen: