Hoe voorkom je dat je griep krijgt?

De griepgolf blijft ons land nog steeds overspoelen. De combinatie van het koude weer en de griepepidemie leidde tot 3887 sterfgevallen in de laatste week van februari. Dat is het hoogste aantal sinds deze telling begon (bron: CBS). 

Griep verspreidt zich van persoon tot persoon door speeksel dat meestal via handen en soms door hoesten wordt verspreid. Het ontstaat doordat virussen, meestal via de mond naar binnen komen. Het virus verspreidt zich in keel en neus en komt in de bloedbaan. Zo verspreidt het zich over de rest van het lichaam, hetgeen gepaard gaat met koorts en ziek-zijn. Daarnaast is er keelpijn, koorts, rillen, een droge hoest en een verstopte neus. Alles doet pijn: hoofd, spieren en gewrichten.

Voor gezonde mensen is de griep onschuldig. Het verdwijnt vanzelf na ongeveer 5 dagen koorts en nog een paar weken zich niet fit voelen.  Voor oudere mensen is de griep gevaarlijker want zij krijgen als complicatie bij de griep vaker een longontsteking waardoor ze kunnen overlijden. 

Griep voorkomen

Het is niet gemakkelijk om griep te voorkomen. Helemaal niet als je in contact komt met mensen die al griep hebben. Hierbij enkele belangrijke tips van de website Vraag aan de Dokter:

  • Was je handen regelmatig en grondig met zeep.
  • Een goed uitgerust mens heeft een hogere weerstand. Zorg voor een goede nachtrust.
  • Zorg voor een hygiënische omgeving door je huis of kantoor iedere dag even te luchten.
  • Griep dringt via onze neus, mond en ogen ons gestel binnen. Probeer neus, mond en ogen daarom zo weinig mogelijk aan te raken met je handen. Want daar zitten de meeste bacteriën aan.
  • Zorg ervoor dat je in een goede conditie blijft. Niet alleen door goed te slapen, maar ook door in beweging te blijven. En dan het liefste in de buitenlucht!
  • Verhoog je weerstand met gezonde voeding. Drink niet teveel alcohol en eet (groene) groeten, vers fruit en vette vis.
  • En drink lekker veel water!

Om te zorgen dat je anderen niet aansteekt is het belangrijk om niet ‘vrijuit’ niezen maar dit te doen in een zakdoek. Zo voorkom je dat bacillen zich verspreiden.

foto: istock

Delen: