Hoeveel zout eet u eigenlijk?

Op 6,7 en 8 maart 2018 is de eerste landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse. Toprestaurants bij u in de buurt serveren dan een zoutarmer menu. ‘Een belangrijk initiatief want bijna iedereen in Nederland eet te veel zout en dat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals nierschade’, aldus de Nierstichting.

Bijna iedereen in Nederland (85%) eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Nederlanders eten gemiddeld per jaar 1 kg zout te veel. Maar liefst 1,7 miljoen mensen hebben chronische nierschade en zout heeft daar een belangrijk aandeel in. Als iedereen in Nederland 3 gram zout minder zou eten, zouden er jaarlijks 1.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten. Te veel zout verhoogt onder andere uw bloeddruk. Ook kan te veel zout uw nieren beschadigen. En als u al nierschade hebt, bent u extra gevoelig voor het te veel aan zout: De nierfunctie gaat daardoor nog sneller achteruit.

Restaurant Driedaagse
Tijdens de Restaurant Driedaagse  wil de Nierstichting samen met een selectief aantal toprestaurants, een breed publiek inspireren en laten proeven hoe smaakvol, lekker en puur van smaak minder zout eten is. Lakes Bar & Kitchen en Brasserie 22 uit Hilversum doen ook mee.

Hoeveel zout eet u?
Benieuwd hoeveel zout u eet per dag? De Nierstichting heeft daarvoor een handige tool ontwikkeld. Ga naar de Zoutmeter en kom er achter hoeveel zout u per dag eet. Zo komt u erachter welke voeding u beter of vaker moet laten staan. Pizza en rookworst spannen overigens de kroon! Ga ook even naar onze Facebook-pagina, en vult u daar onder het bericht in wat uw zout gebruik is.

Gezond koken
Zelf geen zout meer toevoegen tijdens het koken of aan tafel is een simpele stap in de goede richting! Maar het is waarschijnlijk nog steeds niet genoeg om uw zoutconsumptie te verlagen naar de aanbevolen (maximaal) 6 gram zout per dag of minder. Dat komt doordat in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klare kruidenmixen, maaltijdsauzen, bewerkt en gemarineerd vlees, veel zout is toegevoegd. De verschillen tussen varianten en merken zijn groot. Lees daarom goed de etiketten op de verpakking.

Sporters
Iemand die veel sport, verliest zout. Flink zweten zorgt er echter niet voor dat je een overschot aan zout compenseert. Bijna iedereen eet te veel zout en de kans dat er door het sporten een tekort ontstaat, is erg klein. Het is daarom niet verstandig om na het sporten te grijpen naar zoute snacks zoals soep of chips. Wel is het voor uw nieren belangrijk om voor, tijdens en na het sporten genoeg water te drinken.

6 tips voor minder zout in je eten:
- Gun uzelf de tijd om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak.
- Ga na hoeveel zout u eigenlijk eet: doe de test bij (https://www.nierstichting.nl/zoutmeter/#/ ).
- Lees de etiketten op de boodschappen, en kies voor merken of varianten die minder zout bevatten.
- Kook zelf uw gerechten met pure producten (dus niet uit zakjes en kant-en-klare mixen!).
- Noteer in een dagboek of app wat u eet en controleer elke week hoeveel zout er in de voeding zat.
- Neem geen zoutmolen! Een zoutmolen maalt het zout grof waardoor u ongemerkt veel meer zout toevoegt aan het eten.

Bronnen: https://www.nierstichting.nl
https://www.restaurantdriedaagse.nl
http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-zout.aspx

Afbeelding: Pixabay  

Delen: