LUMC en TNO komen met kenniscentrum ‘Leefstijl als medicijn’; VGZ in debat

Vandaag hebben LUMC en TNO in Corpus – Reis door de mens in Oegstgeest een interessant initiatief gelanceerd. Tijdens de The First Annual Conference Lifestyle as Medicine maakten beide partijen bekend dat ze vanaf vandaag samen een kenniscentrum ‘Leefstijl als medicijn’ gaan invullen. Dat LUMC en TNO samen gingen optrekken rond dit thema, maakten ze in januari 2017 al bekend. De concrete invulling is nu dus ook rond. De komende tijd staan er verschillende projecten en onderzoeken op stapel rond ‘Leefstijl als medicijn’.

“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld: voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO”, liet Hanneke Molema van TNO in januari optekenen. Prof. Hanno Pijl van het LUMC zei afgelopen januari hierover in hetzelfde persbericht: “Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar móeten we dus iets aan doen.”
 

Debat VGZ
Onder leiding van zorgverzekeraar VGZ met hun bestuursvoorzitter Ab Klink als gastheer werd de The First Annual Conference Lifestyle as Medicine afgesloten met een debat over Leefstijl als medicijn. Dit gesprek is onderdeel van een debatreeks: VGZ in debat. Dit keer spraken Hanno Pijl (medisch specialist LUMC), Ben van Ommen (hoofdonderzoeker TNO), Maaike de Vries (directeur ‘Keer diabetes om’) en Pieter Barnhoorn (huisarts en publicist) met elkaar. Zij deden dit onder leiding van Ruud Koolen (journalist en uitgever zorgvakblad Skipr). Leefstijl als medicijn klinkt als een mooie belofte, maar wie is daarvoor aan zet? De patiënt zelf, de zorgaanbieder of toch de zorgverzekeraar? Die vragen stonden centraal. U leest het debatverslag binnenkort op de site van Skipr.

 

De Gezondheidsstudio van Tergooi is geïnteresseerd in ontwikkelingen in de wereld van zorg en gezondheid, bijvoorbeeld als het gaat om ‘Leefstijl als medicijn’. Hierover wordt door artsen en andere deskundigen uit Tergooi ook regelmatig gesproken. Met veel interesse volgen we (bijvoorbeeld via Skipr) de stappen van het LUMC en TNO met het kenniscentrum ‘Leefstijl als medicijn’ maar ook de aandacht van zorgverzekeraars als VGZ voor gezondheidsbevordering.

 

Heeft u iets wat u in dat kader met ons wilt delen? Of gewoon eens contact met ons opnemen? Mail ons dan via gezondheidsstudio@tergooi.nl. U vindt ons ook op social media www.twitter.com/bevordertgezond en www.facebook.com/gezondheidsstudio.

Delen: