Nederlander tevreden over seksleven, maar condoomgebruik kan beter!

‘Het condoomgebruik om soa’s te voorkomen, kan een stuk beter! Maar het anticonceptiegebruik, middelen zoals ‘de pil’ is hoog,’ aldus een paar resultaten uit een rapport over de seksuele gezondheid in Nederland. Kenniscentrum Rutgers deed daarvoor het afgelopen jaar onderzoek bij volwassen van 18 tot 80 jaar. De resultaten verschenen vorige week online.

Voor het onderzoek naar onze seksuele gezondheid vulden zo’n 17.000 Nederlanders een vragenlijst in. Er staan verschillende conclusies in het rapport.  Lichamelijke gezondheid blijkt volgens Rutgers een belangrijke voorspeller te zijn van seksueel gedrag en seksuele problemen. De frequentie van de seks hangt het sterkst samen met onze gezondheid. De kans op een seksueel probleem is ongeveer twee keer groter wanneer iemand een chronische ziekte of aandoening heeft en/of hiervoor medicijnen gebruikt.

De meeste Nederlanders zijn blij met hun partner, en tevreden over de kwaliteit van hun seksleven. Het grootste knelpunt is hoe vaak we seks hebben. Een kwart van de mannen en een op de 5 vrouwen is daar niet tevreden over. Mannen ervaren meer positieve gevoelens over seks. Ongeveer 92% van de mannen en 75% van de vrouwen kunnen 'erg genieten' van seks.

Ongeveer 11% van de mannen en 15% van de vrouwen heeft minimaal een seksueel probleem. Bij mannen gaat het dan vooral om erectieproblemen (6%) en het vroegtijdig klaarkomen (3%). Bij vrouwen gaat het meer om het seksueel verlangen (7%), vochtig worden (6%), pijn en het orgasme (4%). Opvallend vonden de wetenschappers van Rutgers dat het vooral ging op mannen boven de 70 jaar oud en vrouwen onder de 25 jaar. In beide groepen ervaart 21% seksuele problemen. 

Tot slot nog wat zorgelijke uitkomsten. Het condoomgebruik is in Nederland bedroevend laag. Bij one-night-stands gebruikte 42% van de mannen en 55% van de vrouwen geen condoom. Binnen langdurige relaties stopt een derde van de ondervraagden vaak binnen drie maanden al met het condoomgebruik, terwijl bij 8 van de tien mensen binnen deze groep er geen soa-test is gedaan. Een derde van de vrouwen en een kwart van de mannen heeft zich ooit laten testen op soa’s bij de huisarts of in het ziekenhuis!   
 

Voor meer gegevens en feitjes over uw 'seksuele gezondheid', lees hier het rapport:

https://www.rutgers.nl/sites/rutgersnl/files/PDF-Onderzoek/Rapportage_SesksueleGezondheid_In_NL_2017_Versie16012018.pdf

Afbeelding: Rutgers

Delen: