Ook één sigaret is een groot probleem voor uw gezondheid

‘Ook wanneer u slechts één sigaret per dag rookt, loopt u al een veel groter risico op hart- en vaatziekten of een beroerte. En dat risico is maar de helft kleiner dan dat van iemand die 20 sigaretten per dag rookt’, aldus een onderzoek van professor Allan Hacksaw uit Londen. Hij publiceerde zijn resultaten vorige week in een belangrijk vakblad genaamd de BMJ.

Het onderzoek van Hacksaw heeft belangrijke gevolgen voor veel rokers en artsen die denken dat het roken van een of een paar sigaretten per dag, onschadelijker is, dan het wegroken van een pakje. Het onderzoek komt met het advies om roken volledig te verbieden. Alle rokers krijgen het advies te stoppen in plaats van te minderen, om zo langer en gezonder te kunnen leven. Als roker bent u mogelijk als goede voornemen op 1 januari gestopt, maar inmiddels alweer een paar sigaretten verder.

Hacksaw bekeek en vergeleek 141 studies waarin mensen 1 tot 20 sigaretten per dag roken, en laat zien dat mannen die een sigaret per dag roken, 46% meer kans hebben op hart- en vaatziekten en vrouwen 41% meer kans hebben dan niet rokers. Voordat dit onderzoek gepubliceerd werd, veronderstelde men dat deze toename door het roken slechts 5% was. De nieuwe cijfers zijn schrikbarend hoger.

Overigens is niet longkanker, maar zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak bij rokers. ‘Denkt u erover om te stoppen? Dan is Nu het juiste moment. Meldt u aan door een e-mail met uw telefoonnummer te sturen aan stoppenmetroken@tergooi.nl. U kunt het ook eerst met uw huisarts bespreken voor een verwijzing naar de stoppen-met-roken-poli. Bron (In het Engels): BMJ (http://www.bmj.com/content/360/bmj.j5855)  Afbeelding: Pixabay

Delen: