Schoonmaaksprays zijn slecht voor uw longen

Uit een recent Noors onderzoek van professor en hoofdonderzoeker Cecile Svanes blijkt dat het regelmatig gebruiken van chemische schoonmaaksprays, net zo schadelijk is voor uw longen als het roken van sigaretten. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in 'The American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine', een belangrijk vakblad voor longartsen.

Longfunctie
Voor het onderzoek van de Universiteit van Bergen In Noorwegen werden 6.230 mensen (waarvan 53% vrouwen) twintig jaar lang gevolgd met vragenlijsten en verschillende longonderzoeken. Bij het onderzoek werd gemeten hoe de longfunctie is. De deelnemers deden daarvoor longfunctietesten zoals ‘spirometrie’, waarbij de longarts kan meten hoe uw longen werken door u op een apparaatje te laten blazen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die meer en regelmatiger schoonmaakten (vanaf 1 keer per week) een afname lieten zien van de longfunctie en meer kans hadden op het ontwikkelen van astma. Vooral vrouwen die de sprays zoals bijvorbeeld Glassex, Ajax of Antikal, maar ook andere chemische schoonmaakmiddelen gebruikten, hadden significant vaker last van hun gezondheid.

20 sigaretten
​Regelmatig schoonmaken met chemische sprays is volgens professor Svanes net zo schadelijk als 10-20 jaar lang zo’n 20 sigaretten per dag te roken.  De sprays hebben volgens haar een negatief effect op de longen en wekelijks of vaker gebruik geeft een opeenstapeling van de longschade. Vooral op de lange termijn is dit schadelijk. Ze zag dat vooral professionele schoonmaaksters de meeste schade aan hun longen hadden en ziekten zoals astma kregen.     

Advies
Het advies van de wetenschappers: 'Maak een ouderwets sopje, gebruik bij het schoonmaken in huis minder tot geen sprays, en/of draag een mondkapje bij het sprayen'. Gebruik voor de meeste klusjes een microvezel doek en water. Ook menen de onderzoekers dat de producenten van schoonmaakmiddelen zich meer moet richten op het ontwikkelen van schoonmaakmiddelen die niet geïnhaleerd kunnen worden.     

Bron: http://www.thoracic.org/about/newsroom/press-releases/resources/women-cleaners-lung-function.pdf  / NPO  Radio 1

Afbeelding: Pixabay

 

Delen: