Tips voor het vinden van de juiste hardloopschoenen

De groeiende populariteit van hardlopen lijkt niet te stoppen. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker het is om in de buitenlucht je lichaam trainen en tegelijkertijd je stress kwijt te raken. Fijn is ook dat je voor hardlopen niet veel nodig hebt. Eigenlijk alleen wat sportkleding en een paar goede hardloopschoenen. Maar wat zijn goede hardloopschoenen?

Hardlopen op verkeerde schoenen kan een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van blessures. Daarom is de keuze voor de juiste hardloopschoenen cruciaal. De afgelopen decennia heeft de hardloopschoen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zijn het vooral ook modeartikelen geworden. Hierdoor is het aanbod van schoenen explosief gegroeid. Dit maakt de kans vrij groot dat je een paar schoenen uitkiest dat niet optimaal bij je persoonlijke eigenschappen past. 
 

Wat is een goede loopschoen?

Waar moet je op letten bij het vinden van de juiste hardloopschoen? De Gezondheidsstudio zet de belangrijkste zaken waaraan je moet denken op een rij. Zorg dat je loopschoenen aan de volgende eigenschappen voldoen:

  1. De schoen moet stabiel zijn en goed om je voeten passen;
  2. De schoen moet een stevige hielkap hebben. Als je op je tenen gaat staan dan moet de schoen goed om je voeten blijven zitten, ook als je veters niet aangetrokken zijn;
  3. De hak van de schoen moet anderhalve centimeter hoger zijn dan de voorvoet;
  4. De constructie van de schoen moet beweging mogelijk maken tussen voorvoet en achtervoet;
  5. De schoen moet kunnen scharnieren op de plek van het basisgewricht van de grote teen.

Heel belangrijk om te weten is dat de stabiliteit van de schoen belangrijker is dan de demping. Als een schoen teveel demping heeft registreert het lichaam het moment van neerkomen niet precies genoeg. Door het verminderde loopgevoel vindt de aanspanning van spieren en pezen te laat plaats waardoor er blessures kunnen ontstaan. Een dikke zool gaat ook ten koste van de sprongkracht. 

De belangrijkste tip: laat je schoenen aanmeten door een deskundige adviseur die helpt om tussen de bomen het hardloopbos te zien!
 

Delen: