Vijf vragen en antwoorden over de jaarlijkse griepprik

Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Maar sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Daarom wordt in Nederland de griepprik gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen de griepprik te halen. 

Hoe weet u of u tot een risicogroep behoort? De Gezondheidsraad heeft deze risicogroepen uitvoerig omschreven. In het kort gaat het om mensen van 60 jaar of ouder en mensen met longziekten, hartziekten, diabetes of een nieraandoening. Ook mensen die door een ziekte of een medische ingreep weinig weerstand hebben worden geadviseerd om een griepprik te nemen. Bekijk op de RIVM website of u tot één van de risicogroepen behoort. Behoort u tot een risicogroep dat is het belangrijk dat u ieder jaar tussen half oktober en half november een griepprik haalt.

De Gezondheidsstudio heeft een aantal belangrijke vragen en antwoorden over de griepprik voor u op een rij gezet.

Hoe werkt die griepprik eigenlijk?
De griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Als je de griepprik krijgt, reageert het lichaam door antistoffen te maken tegen dit virus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het griepvaccin bestaat uit onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. De bescherming duurt ongeveer zes maanden.

Ik krijg nooit griep, dus waarom zou ik me laten vaccineren?
Ongevaccineerd is de kans dat u dit jaar griep krijgt ongeveer 10 procent, mét vaccinatie daalt de kans tot circa 2 procent.  Het vaccin beschermt niet alleen uzelf, maar ook de mensen om u heen. Als u gevaccineerd bent, kunt u het virus niet doorgeven aan familie, vrienden of collega’s.

Ik heb vorig jaar de griepprik gehad en toch griep gekregen. De griepprik helpt dus niet?
De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk:

  • de griep milder verlopen;
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn;
  • de kans kleiner worden dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert.

Daarnaast zal de ‘griep’ die mensen krijgen niet altijd door het influenzavirus worden veroorzaakt; ook andere virussen kunnen een influenza-achtig ziektebeeld geven en daar helpt het vaccin niet tegen.

Waarom kan ik dan toch griep krijgen, terwijl ik de griepprik heb gehaald?
De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de virusvarianten die in het vaccin zitten. Omdat ieder jaar weer andere griepvirussen kunnen circuleren, heeft u ieder jaar een nieuwe griepprik nodig. De WHO brengt ieder jaar in kaart welke influenzavirussen het meest circuleren. De productie van het vaccin begint ruim een half jaar van tevoren. Meestal is de samenstelling goed, soms ontbreekt een variant die juist in dat jaar wel verantwoordelijk is voor een deel van de griepepidemie.

Je gaat toch niet dood aan griep? Waarom zou ik me dan laten vaccineren?
U kunt helaas wel overlijden aan de gevolgen van griep. Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot enkele duizenden. Ouderen hebben meer kans op complicaties, zoals een longontsteking of een andere bijkomende bacteriële infectie. Zij worden bij griep ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en hebben een grotere kans op overlijden.

Delen: