Week van het Oorsuizen/Tinnitus 2018

Van 5 tot en met 9 februari is het weer de Week van het Oorsuizen. Een week waarin er speciale aandacht wordt geven aan en begrip vragen voor ‘tinnitus’ of oorsuizen. De week is vooral bedoeld voor meer begrip voor deze vervelende en onzichtbare aandoening, zodat mensen met tinnitus zich minder eenzaam voelen.

In ons land hebben ruim 800.000 tot 2 miljoen mensen een vorm van tinnitus. Dat aantal neemt de laatste jaren toe, vooral onder jongeren. Het is een vervelende aandoening die bij mensen met oorklachten kan leiden tot angstige gevoelens en depressie. Mensen die een constante piep, suis of fluit horen, hebben bovendien vaak moeite om aan anderen uit te leggen wat ze nu precies horen.

Hoe klinkt dat?
Joop Beelen, de vroegere directeur van Stichting Hoormij (voorheen de NVVS), heeft via Soundcloud een aantal links geplaatst waarin hij laat horen wat mensen met tinnitus ongeveer kunnen horen. Druk op onderstaande links voor de verschillende geluiden die iemand met Tinnitus mogelijk kan horen:

https://soundcloud.com/joop-beelen/fluittoon
https://soundcloud.com/joop-beelen/boren

https://soundcloud.com/joop-beelen/ruisen

Beschadiging
Vaak ontstaat tinnitus door gehoorbeschadiging door lawaai of een langdurige oorinfectie. Dr. Liane Tan, KNO-arts van Tergooi is gespecialiseerd in tinnitus. Zij is van mening dat tinnitus wordt veroorzaakt door spontante hersenactiviteit. De hersenactiviteit van mensen is dan toegenomen, ook wanneer er geen geluid van buitenaf is. De extra inspanning van de hersenen bij gehoorverlies is mogelijk de oorzaak van het oorsuizen. Sommige vormen zijn te behandelen. Voor gehoorschade geldt volgens Tan: “Voorkomen is beter dan genezen.” Daarom hangt in de wachtkamer van een aantal KNO-artsen een apparaat met goedkope oordoppen. De gehoorbescherming wordt zonder winst verkocht. Op bovenstaande foto laat dr. Tan van Tergooi het nieuwe apparaat zien.

Tips!
De KNO-arts geeft tot slot nog wat tips om tinnitus te voorkomen. 'Draag speciale oordoppen met filter op muziekfestivals, maar draag deze doppen ook als je naar een vuurwerkshow gaat kijken. Heeft u zelf mogelijk last van oorsuizen, meldt u zich dan bij uw huisarts voor een verwijzing naar een gespecialiseerde KNO-arts.'

Bronnen en meer informatie : NRC/ Tergooi.nl / KNO.nl/preventie
https://www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/tinnitus/alles-over-tinnitus
https://www.tergooi.nl/index.php?page=5305&profileitem=6471 (dr. Liane Tan)
https://www.doof.nl/agenda/week-oorsuizen-2018-hoe-klink/ 

Delen: