Zo creëert hockeyclub Gooische een rookvrije omgeving

Zien roken, doet roken. Dat blijkt uit onderzoek. Daarom is het van het grootste belang dat de jeugd op hun sportclub niet in aanraking komt met roken. Met dat idee is de Hilversumse hockeyclub Gooische de weg ingeslagen naar een rookvrije omgeving.

Rond de velden van sportende jeugd staan vaak rokende ouders en andere toeschouwers. Dat is eigenlijk vreemd want sporten is een gezonde bezigheid en roken is dat zeker niet. De KNHB, het Longfonds en de Hartstichting spannen zich samen in voor een rookvrij klimaat op sportclubs. Op sportclubs komen jeugd en volwassen met elkaar in aanraking. Het is de ideale plek om een gezonde levensstijl te stimuleren. Gooische voelt deze verantwoordelijkheid aan en smeedde een plan dat moet leiden naar een rookvrij klimaat op de club.

Plan en pilot voor een rookvrije club

Gooische besprak tijdens de Algemene Ledenvergadering van 11 december 2017 met haar leden het plan om de club rookvrij te maken. De leden schaarden zich enthousiast achter het plan. Deze maand gaat de pilot ‘Gooische Rookvrij’ van start. Rokende leden is gevraagd om niet meer te roken op tijden dat de jeugd speelt en traint.

Voor de rokende leden is een rookplek uit het zicht ingericht. Het succes van het plan werkt alleen als leden elkaar op hun gedrag aan zullen spreken. Aan het einde van het seizoen zal Gooische de aanpak evalueren. Tussentijds kunnen leden terecht bij de club met reacties, vragen en suggesties. 

Inmiddels zijn er ook op andere sportverenigingen in Gooi en Vechtreek ook ‘Rookvrij’ initiatieven gaande. Gezondheidsstudio volgt deze ontwikkelingen op de voet en zal hier in de toekomst aandacht aan wijden. Is uw sportvereniging ook het pad naar rookvrij ingeslagen? De Gezondheidsstudio blijft graag op de hoogte. Reageer hieronder of stuur een mail aan gezondheidsstudio@tergooi.nl. Wordt vervolgd!

Delen: