Zo wordt u gezond oud: adviezen van geriater Carolien van Rees

We worden steeds ouder maar kunnen we u ervoor zorgen dat we gezond ouder worden? De Gezondheidsstudio vroeg het aan Tergooi geriater Carolien van Rees. 

Deze week bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek het nieuws dat onze levensverwachting blijft stijgen. Zestigers in 2040 hebben gemiddeld drie jaren meer voor je boeg dan de zestigers van nu. Voor zestigjarige mannen in 2040 is de verwachting dat zij nog 26 jaar zullen leven. Zestigjarige vrouwen zullen in 2040 naar verwachting nog 29 jaar leven.  

 

Fysieke beperkingen

Ook de leeftijd waarop wij tijdens het ouder worden lichamelijke beperkingen ervaren zal in 2040 naar verwachting vier jaar verder zijn opgeschoven. Vrouwen krijgen gemiddeld eerder gezien last van lichamelijke beperkingen dan mannen. En omdat vrouwen ouder worden dan mannen leven ze tijdens hun leven meer jaren met een matige tot ernstige fysieke beperking dan mannen. De vrouwelijke zestigers in 2040 zullen verwachting 8,1 jaar met lichamelijke klachten leven. Voor mannen zal dat 4,3 jaar zijn.
 

Bijzondere gezond oud-tips

Wij vroegen aan Tergooi geriater Carolien van Rees adviezen om gezond ouder te worden. Hier zijn haar zeven bijzondere gezond oud-tips:

  1. Wees flexibel. Sta open. Toets vaste waarden en opinies. Stel bij. Wees kritisch. Voorkom  klagen.
  2. Blijf goed gezelschap. Luister geïnteresseerd. Omring je met uitdagende vrienden. Geef zorg en liefde.
  3. Geef de dag structuur. Blijf zinvol actief. Werk als het kan. 
  4. Blijf mobiel. Houd je wereld groot en jezelf sterk. Train wat je nog lang wilt kunnen.  Accepteer niet klakkeloos functieverlies.
  5. Doe zelf wat je zelf kan. Neem verantwoordelijkheid. Accepteer afhankelijkheid pas als het echt moet.
  6. Ken jezelf. Kies wat bij je past. Geniet daarvan.
  7. Denk aan veiligheid. Beperk veiligheidsrisico’s voor jezelf en je omgeving. Woon doordacht. Kies op tijd de woonomgeving die bij je past.

(foto: Tergooi geriater Carolien van Rees)

 

Delen: