Artsen slaan alarm en lanceren confronterende film over de gevaren van roken

Vorige week was het Wereld Niet Roken Dag. In de Gooi- en Vechtstreek zijn we al flink op weg om het rookvrij opgroeien mogelijk te maken zodat kinderen tijdens hun jeugd niet in aanraking zullen komen met roken. Maar het is ook van het grootste belang dat rokers de stap zetten om te stoppen met roken. Een groep artsen uit Nederland heeft een confronterende film gemaakt waarin ze op straat rokers confronteren met de gevolgen van roken.

Iedereen weet dat roken slecht is. Toch is tabaksverslaving nog steeds de grootste oorzaak van ziekte en sterfte. Elk half uur sterft er in ons land een ouder, grootouder of andere familielid, vaak al voor het pensioen, als gevolg van een ziekte die door het roken is veroorzaakt. Als rokers in het ziekenhuis komen, is het vaak al te laat. Dagelijks ervaren artsen de ernstige gevolgen van het roken. Bijvoorbeeld een man die al jaren klust aan een camper om na zijn pensioen mee door Europa te toeren, maar die zijn pensioen niet haalt. Of eenjonge vrouw met baarmoederhalskanker, die na de behandeling nooit zelf kinderen zal kunnen krijgen. Ouders die hun kindje verliezen door wiegendood, zonder duidelijke oorzaak en terwijl artsen weten dat roken van de ouders de kans op wiegendood verdubbelt.

 

Stoppen met roken is moeilijk, maar mogelijk

Het doel van de film en campagne is het vergroten van het bewustzijn over de brede schade die door roken wordt veroorzaakt. Daarnaast wordt het geven en vragen van hulp bij stoppen gestimuleerd. Stoppen met roken is moeilijk, maar mogelijk. Steun vanuit de omgeving en vanuit zorgverleners, zoals de huisarts, is vaak cruciaal bij het overwinnen van de verslaving. Op de website verkleindekans.nl krijgen zorgverleners en rokers tips.

 

Tergooi Rookvrij

​Carol Lasham, kinderarts van Tergooi zegt: “Ik vind dat iedere zorgprofessional niet alleen het goede voorbeeld moet geven, maar patiënten ook moet aanspreken op hun rookgedrag. Zorginstellingen moeten zelf ook het goede voorbeeld geven. Daarom mag er van 1 januari 2019 niet langer gerookt worden op het terrein van Tergooi. Uiteindelijk moet roken zo onaantrekkelijk en uncool als mogelijk worden. Samen kunnen we hieraan werken!”

Wat vind jij van deze campagne? Op verkleindekans.nl vind je informatie over het geven en vragen van hulp bij stoppen. Praat mee op twitter via de hashtag #artsenslaanalarm

Delen: